Sport és művészet

Ugyebár elkezdődött a 2012-es olimpia néhány nappal ezelőtt Londonban. Természetesen nézem, hiszen legyen azért ennyi kapcsolódásom a sporthoz – tudod Bari, négyévente megnézem az olimpiát ;D – és ilyenkor óhatatlanul is arra gondolok, hogy mennyire becsülendő az, hogy ennyien kimennek és összemérik tudásukat, erejüket…stb., viszont borzasztóan sok pénzt költenek rá. Láttuk 4 évvel ezelőtt Pekingben, hogy mennyire feltűnéshajhász volt az egész nyitó ceremónia és az ideire sem mondhatjuk azt, hogy szerény volt. Természetesen gyönyörű és tényleg nagyon jól elkészített volt, azonban mikor költ vagy költene egy ország egy nemzetközi művészeti versenyre ennyit. Szerintem kb. semmikor. A félreértés elkerülése végett én nem sajnálom tőlük ezt csak összehasonlításképpen azt kell látnunk, hogy gyakorlatilag a MüPa 6-7 évvel ezelőtti átadása óta semmilyen nagyobb szabású kulturális támogatást nem kapott a művésztársadalom. (Nem mellesleg a MüPa megépítése előtt sem volt ez annyira jellemző…Arról már ne is beszéljünk, hogy ma 2012-ben Magyarországon a legkevesebb – micsoda meglepetés – a kultúrára és művészetekre jut, gondoljunk csak a sorra bezárt vagy bezárandó színházakra és egyéb vidéki művelődési központokra).
Én elhiszem, hogy a művészet nem az a dolog, amit számszerűen emeli egy ország GDP-jét, mint ahogyan ezt néhány hónappal ezelőtt megkaptuk a kormánytól – a romkocsmás közhelyen túl – viszont ahogy ezt egyszer beszélgettük Olostával, hogy igen, lehet, hogy az ő és az én munkám valóban nem emeli számszerűen a GDP-t, viszont olyan morális és lelki támogatást és segítséget nyújt, amely közvetve azért mégis segít és igen is evolváló hatást mutat.
Szeretném, ha egyszer olyan miniszterelnöke lenne Magyarországnak, aki a művészvilágból jött, legyen az előadóművészet, vizuális művészet vagy színházból érkezett ember, aki képes lenne ezt valamelyest felkarolni és nem mostohagyermek kategóriába helyezni, mint ahol az elmúlt 3 évben van. Mert igen is mind a három művészeti ág fejleszti az ember lelkét és az a “megbecsülés” amit most kap inkább derogálja, mintsem magasztalja azok szerepét. Nyilván egyszerűbb férfiakat és nőket “vezetni”, mint embereket…

2 hozzászólás

  1. Tindome szerint:

    Én igazából nem tudom, mit gondoljak a dologról. A helyzet az, hogy sok olyan suttyó is van, aki nézi az olimpiát, de más kulturális hatás nem éri… ezeknek a szerencsétleneknek jót tesz, hogy van az elején egy kis show. Ugyanakkor én felesleges felhajtásnak gondolom. Pénzkidobás az ablakon, amit száz más célra ki lehetne szórni. Ez nem színház, nem az ország fényezéséről kéne szóljon… nem ilyen mértékben legalábbis. Ez egy sportesemény. Bár mit várok, amikor a foci is gyakorlatilag már egyenlő a színházzal. Amúgy a GDP-n nem dob túl sokat, a pekingi olimpia pedig például marha nagy veszteséggel is járt. A tv adók ráadásul, amiknek kötelező közvetíteniük minden vackot, meg például alapból mindig minden országban óriási veszteségeket könyvelnek el. Az angol NBC például sokkal töb, mint 200 millió dollár veszteséget szenvedett a téli olimpia miatt.

  2. snufi szerint:

    Én totál egytértek, GDP ide vagy oda. Kell a kultúra minden ága szerintem. A színház és az opera nem kap elég reklámot szerintem, mert csak felkapott darabok vannak olykor, de nem maga a színház az, amiért elmennek az emberek egy-egy darabra. Nem tekintik általános kikapcsolódásnak, mint az olvasást. Az olimpia egy klassz dolog és szerencsére csak négy évente kell rá költeni, de akkor baromi sokat. Szerintem ez annyira nem gáz. Az a nagyon gáz, amit írtál, hogy a művészeti ágakat nem tartják fontosnak és szar a PR-juk. A sulikban is ciki az énekkar, pedig szerintem nagyon mókás. A gimiben is én voltam az egyetlen, aki minden szakkörre járt, pedig csak három volt, de annyi jópofa dolgot csináltunk, énekeltünk, versenyekre jártunk, és tök bénák voltunk mindenben, de a mai napig ezt hiányolom legjobban az utóbbi évekből.

Vélemény, hozzászólás?