Archive for 2013. július 6. szombat

…ess eső, ess…

Az ősiség, az archaikusság, az eredeti, tiszta, őszinte, romlatlan művészetet keresem. Azt szeretném és azt akarom hinni, hogy amit alkotok, az ilyen őszintén letisztult, minden manírtól mentes: csak és kizárólag az őszinte emberi érzéseket — legyen az jó vagy rossz — képviseli. Amit ennél is fontosabbnak érzek az az, hogy autentikusan tudjam interpretálni magamon keresztül azokat a zenei ősöket, akik annyit mindent átéltek és megírtak.
Ezek olyan alapelvek és irányzatok, amiket nemcsak zongoristaként, hanem karvezetőként is szeretném, ha meg tudnék valósítani. Azt gondolom, hogy ezek azok az alapvető utak, amelyeket minden egyes előadóművésznek járnia kellene, mert a legfontosabb az, hogy ne mindenben csak saját magunkat mutassuk meg, hanem a lényeg az legyen, hogy jól tudjuk interpretálni valakit, valamit önmagunkon keresztül. Természetesen így összemosódik ez a két terület, de megvannak azok a fajsúlyos pontjai az egésznek, amiket éreznünk kell.
Nem azt mondom, hogy minden egyes alkotásban meg lehet ezeket az ősi motívumokat találni, de számos olyan mű született, amiben igen is érzi az ember, dallamból, szövegből, ritmusból…
Kodály Zoltán — számomra — egyik legkedvesebb darabja a Hajnövesztő, amiben egy kislány kiáll a mezőre és elkezd énekelni azért, hogy hosszú legyen a haja:

“Ess eső, ess,
holnap délig ess,
Zab szaporodjék,
búza bokrosodjék,
Az én hajam olyan legyen,
mint a csikó farka,
Még annál is hosszabb,
Mint a Duna hossza.

Az egész szövegen, és a mű ritmusán és dallamán keresztül valamilyen hihetetlenül ősi érzésem támad, mintha minden egyes hangjához valamilyen régi történet kapcsolódna, mintha a ráncos, megsárgult fotókon levő ősök beszélnének a hangokon és szavakon keresztül. Nagyon különös és furcsa érzés, rendkívül hátborzongató, amikor azt érzed, hogy valamilyen olyan titkod van, vagy olyan képességgel rendelkezel, amivel nagyon kevesen. Nem azt mondom, hogy csatornát képez jelen és ősi múlt között, hanem talán azt, hogy valamilyen olyan örökség birtokában van, amelyet kevesen tudhatnak magukénak…jó lenne, ha mindenen keresztül ezt tudnám érzékeltetni.

regi_foto-1154982_83759234