Archive for 2010. március 27. szombat

Szép magyarsággal mondott ambivalencia

Egyre több történelmi pillanat van az életemben mostanában, pl. ez az első blogos bejegyzésem, amt a Zoli gépéről írtam, illetve írok. Előre le kell szögeznem, hogy borzasztóan hálás vagyok minden 11. c-s osztálytársamnak, különösen Móninak a feladatokért és Bunnynak a több ezer pont újraszámlálásában nyújtott segítségéért.

A törénetet ott kezdem el, hogy péntek reggel már valóban úgy ébrettem, hogy ritka szarul vagyok, persze még mindig jobban, mint csütörtökön, de hát…, a lényeg érthető. Péntek reggel 7:40-re felhoztam a szigorúan védett helyről a fordított napnak a feladatait, és 7:45-kot megtartottam az utolsó eligazítást.
Azt azért tudnotok kell a fordított napról, hogy már a február 1-i DÖK gyűlésen mondták, hogy március 1-re kell lennie, egy komplex menetnek, hogy a különböző feladatokat az osztályunk milyen sorrendben szeretné megoldatni a többi osztállyal. Már február 2-a óta mondogattam nekik, hogy agyaljanak a különböző feladatokon, mert sehol sem fogunk tartani. Erre a március 1-i DÖK előtti pénteken megkérdeztem, hogy na, hol tart a fordított nap feldatainak a megírása, agyalása. Akkor derült ki, hogy tulajdonképpen sehol se. Szerencsére Móni köré szerveződött egy kis brigád, akik kitalálták a különböző feladatokat.
Innentől kezdve már könnyebb volt, mivel már csak a feladatokat kellett tisztázni,de azért az még sem olyan könnyűú, mint ahogyan azt az egyszerű halandó ember gondolná.
Majorné ellátta a feladatsort különböző megjegyzéseivel valamint meg kelltt csinálni a feladatok megoldásait.
Lényeg a lényeg, elérkezett a péntek. Vikim, Henim már ott vártak reggel a buszmegállóban és már, gondolom izgatottan várták a kész feladatsort.
20 ember kapott 1-1 osztályt, ahol az volt a feladata, hogy az osztály időben eljusson egy-egy feladathoz.
Az első volt egy teszt feladat (18 pontnyi kérdéssel), a 2. egy 13 plusz egyes feladat volt, amelyben fel kellett ismerniük, hogy melyik tanár mondta azt a bizonyos aranyköpést, 24 pontért. Volt egy krimi feladat 15 pontért, egy sport feladat 24 plusz 20 pontért, egy ki mit tud?, egy rap nóta, szóval….maradjunk annyiban, hogy bőségesen volt feladat.
Amikor 10 órakor már (oh, és persze a zenefelismerés) elkezdődött a ki mit tud?, Bunny és én megkaptuk az öszes osztálytól a tesztlapot és bár mindegyiket már kijavították az osztálytársaink, azért mindegyikben volt bőségével javítási hiba. Miután 3-szor átnyálaztuk azt a cirka 160 oldalnyi anyagot, megszáoltuk a plakátokat (a vezetőség feladata), majd lementünk a tornaterembe, ahol már nagyjában folyt a ki mit tud? és a rap nóta előadása. Juhász Lívia tanárnő, Balogh tanárnő, a Hencsöcs és a Szöszike voltak a zsűriben. Kicsit vicces volt, mert miközben folyamatosan ment a műsor, próbáltam összegyűjteni, hogy ki mennyit kapott egy-egy feladatra.
Kívülről valószínűleg tisztára hülyén néztem ki…valószínűleg úgy, mint egy fekete ruhába öltözött, vállán táskát hordó, bal kezében 160 oldalnyi kijavított feladat egy tűzős mappán, jobb kezében toll, fáradt arckifejezés, táskás szemek, betegség jelei és a többi és a többi és a többi. Miután meglettek a pontok, Bunnyval bementünk az F/5-be és ott összeadogattuk, amikor is megszületett az eredmlny.
Kb 11:30 körül az udvaron, a megmaradt kb 100-150 gyereknek (jesszusom, mikrofonba beszéltem) kihírdettem, hogy The winner is…9.b, osztályfőnökük Kovács Marianna tanárnő. Tisztára örültek neki. Amúgy nagyon jók voltak, iszonyatosan profin csinálták a feladatokat és…amikor már jöttem Budapestre tegnap, felhívott Kovács és megkérdezte, hogy becsületesen nyertek? Én meg elnevettem magam és megmondtam neki, hogy fantasztikusan jól felépített produkciót állítottak össze és borzasztóan ügyesek voltak. 🙂 Tényleg, nagyon király volt.
Amikor az emberek azt monják, hogy főszervezni jó dolog, azt azért sosem teszik hozzá, hogy hány fő részére, mivel, mikor Nádával, Momóval meg Rabynnal főszerveztük a tavalyi MTT Születésnapot 15 főre az semmi volt, de azért 30 főnyi szervezővel megszervezni egy több órás aktív programot 638  (az egyik kérdés volt) diáknak…az olyan, mint mikor kimosnak és kidobnak a, szép magyarsággal mondott platzra.

I(L)Csöpi néni

Istenem, ezek a fellépések egyre durvábbak lesznek…
Amikor felkonferáltak, bemondták a tavalyi arany díjamat, meg a Miklósa Erika-különdíjat, aztán kimentem, meghajoltam és leültem játszani. Amikor a staccato-s résznél tartottam, nagy-nagy sóhajokat hallottam, és kicsit megijedtem, hogy nem tetszik nekik, mivel azért ez még is csak 9 oldalas.
Mikor végeztem a darabbal, nem vicc, nagy hújogások közepette meghajoltam, majd behúzták a függönyt és kimentem. Eltelt vagy 10 másodperc és a tapsból vastaps lett, és így visszamentem, és Istenem, annyira aranyosak voltak. 🙂 🙂 Az ilyen eseményekből meríthet magának az ember energiát. Az elmúlt időszak amúgy is elég zsúfolt és stresszes volt. Művészeti bemutató, fordított nap főszervezése, TLV-ben segédkezés, zongora, Diáknapok, DÖK, stbstbstb.
Akivel találkoztam az elmúlt napokban, az tudj,a hogy elkapott, valamilyen nyavalya, amitől taknyos lettem, meg fáj a fejem, és hasonló nyalánkságok. Éppen annyira szar, hogy nagyon…ma haza kellett mennem a 4. óráról, mert szédültem és minden bajom volt. Valószínűleg Lvia megijedt, mert estére ott kérdezgette tőlem a fél tanári kar, hogy hogy vagyok, jól vagyok?
Lényeg a lényeg, hogy miután vége lett az első blokknak, nem viccelek 10 percbe került, mire eljutottam apáig. Gratulált a Zoli bácsi, Kati néni, Majorné és képzeljétek, ott volt Csöpi néni is. (Ő tanított minket tavaly egy félévig magyarból és…imádom, de komolyan, imádom). Megöleltem és ott beszélgettünk egy keveset, annyira, leírhatatlanul szeretem. És …és…és, aki még nem volt ilyen szereplésen, az nem tudja, hogy milyen érzés…egyetlen egy jó szó van erre, LEÍRHATATLAN. Az elmúlt időszak tele volt ilyen LEÍRHATATLAN pillanatokkal, az MTT-s farsangi szereplés, a LEP rendvezetés, a Chopin emlékest most meg ez…Imádom, annak ellenére, hogy mindjárt kifolyik a szemem, mert annyira szarul vagyok, de lelkes és mégegyszer IMÁDOM…csupa NAGYBETŰVEL

Chopintől Bárdosig

Mindenkit sok-sok szeretettel meghívok a Vasvári művészeti bemutatójára.

Idő: 2010. március 25. 17:00
Hely: Megyei Művelődési Központ (Színházterem)
Cím: 8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.
Belépő: 500 Ft

Az eseményen játszani fogom Chopintől az Esz-Dúr Grande Valse Brillante c. darabot valamint az énekkart fogm kísérni. Sajnos a darabok címe egyelőre titkos, mert ezzel fogunk menni a Diáknapokra is.

Milánói rakott tészta sajmártással

Ismét itt a vasárnap, eljött az ideje a főzésnek. Már a hétköznapokon is nézegettem, hogy mit kellene csinálni és megtaláltam a nekem való receptet: milánói rakott tészta sajtmártással. Íme itt van a receptje:

– 50 dkg milánói tészta
– 6 dkg vaj
– 2 evőkanál liszt
– 2.5 dl tej
– 20 dkg sajt
– egy evőkanálnyi olaj
– só, bors

1. A tésztát sós olajos vízben puhára főzöm, majd miután kész beleteszem egy jénai edénybe és 1 evőkanál olajjal összekeverem.
2. A vajat felolvasztom, majd összekeverem a lisztel és rántást készítek.
3. Hozzáadom ehhez a rántáshoz a tejet, majd 10 dkg sajtot és csomómentesre keverem, sóval és borssal ízesítem.
4. Elkészülése után összekeverem a tésztával, majd rászórom a sajt másik felét és beteszem a sütőbe 180 fokra kb. 20 percig.
5. A sütés után (én) saláta ágyon tálalom (tálaltam).

Jó étvágyat! 🙂

…mert állandóan bíztatásra várnak…

Amikor 6 évvel ezelőtt elkezdtem zenetörténetet tanulni, mindig is tartózkodtam Mozarttól. Nagyon kevés darabját játszottam és most sem tartozik a kedvenceim közé, mert valahogy mindig azt éreztem, hogy belém lát és ez nagyon rossz érzés volt. Az elmúlt években nem is tulajdonítottam ennek nagy jelentőséget, mivel ok-ok, hogy volt egy ilyen személy, de gondoltam, hogy más nem lesz…egészen a mai napig.

Mint azt tudjátok, most olvasom Agatha Christietől A kristálytükör meghasadt c. könyvet és ahogy ma délután jöttem hazafelé a 31-sel megint rám tört ez a szörnyű hátborzongató érzés. Először is azért fogott meg, mert abszolút magamra ismertem benne és…Az elmúlt 3 év, amióta tagja vagyok az MTT-nek, folyamatosan, akármit csinálok, mindig ez az érzés gyötör. És többen már rákérdeztek, hogy ennek mi az oka?…Nem tudom megmondani, nem érzékelem, hogy ez jó vagy sem, nem érzékelem azt, hogy ez mások számára mit okoz, nem érzékelem saját magamon sem a változást, csak azt, hogy akármit csinálok, bármilyen rendezvényen mindig gyomoridegem van. És még egy dolog, nem tudom megmondani, hogy amit ott csinálok, vagy amit a zenében csinálok, vagy akárhol máshol az jó, vagy sem.

” – És még valami – folytatta Gilchrist. – Ha valaki ezt a pályát választja, és különösen ha egy kicsit is tehetséges, az, a tapasztalatom szerint, olyan ember, akinek vékonyabb a bőre, aki állandó önbizalomhiányban szenved. Szörnyű kisebbségi érzése, bűntudata van, attól tart, hogy nem képes arra, amit várnak tőle. Azt mondják, mind hiúk. Ez nem igaz. Nem önteltek: a saját személyük a rögeszméjük, mert állandóan biztatásra várnak. Folytonos biztatás kell nekik. Kérdezze csak meg Jason Ruddot. Ugyanezt fogja mondani. Bíztatni kell őket, hogy meg tudják csinálni, biztosítani kell őket, hogy képesek rá, újra meg újra el kell mondani nekik ugyanazt, sarkallni kell őket, amíg csak nem sikerül a dolog. De ők mindig kételkednek magukban. És ettől, egy egyszerű, emberi, köznapi szóval szólva: idegesek. Átkozottul idegesek! Kész idegroncsok. És minél rosszabbak az idegeik, annál jobban végzik a dolgukat.”

/Agatha Christe: A kristálytükör meghasadt/

Krumplis, sajtos, olívabogyós batyu, salátaágyon öntettel

Tegnap végre volt annyi időm, hogy neki állhattam elkészíteni a fent megnevezett ételt. Tudni illik, hogy ezt pár hete az IKEA-ban ettem először és annyira ízlett, hogy kitaláltam, hogy amint alkalmam adódik rá, elkészítem.
Még a hétvégén vettem sajtot, olívabogyót meg vegyes salátát, hogy ha majd hétfőn meg tudom csinálni az ételt, akkor elkészítem.
Pofon egyszerű a receptje, pikk-pakk kész és szerintem nagyon finom, vegásoknak különösen ajánlott.

17 db lent látható batyu elkészítéséhez kell:

– 2 db szép, nagy krumpli
– fél Karaván sajt
– kb. 10 szem olívabogyó
– szója
– zsemlemorzsa
– vegyes saláta
– zöldségöntet

1. A krumplit felkockázom majd forró vízben megpuhítom úgy 10-15 percig fedél alatt. Eközben a sajtot és az olívabogyót ugyancsak felkockázom és egy nagy tálba beleteszem mind a 3-at, majd összedarálom őket.
2. Hogy szilárdabb és formázhatóbb legyen az étel tehetünk bele egy kávéscsészényi szója granulátumot és egy kis zsemlemorzsát is.
3. Ha ezzel elkészültünk kis batyucskákat formázunk és a sütőben kb 120 C fokon kb. 15-20 percig aranybarnára sütjük.
4. A sütés alatt a salátát megmossuk és elhelyezzük a tányéron.
5. A batyuk elkészülése után ráteszünk tetszőleges mennyiséget a salátaágyra és “batyun borítjuk” őket zöldséges öntettel.

Figyelemfelkeltésként itt van a kép az elkészült fogásról:

Jó étvágyat!

“Margaret Rutherfordnak csodálatom jeléül”

Végre itt van a hosszú hétvége. Annyira szükségem volt rá, mint…nem tudom, de nagyon. Ezen a héten történt 😀 :

Hétfő: Kaptam egy 5–t töriből az elmúlt 2 hét aktív órai munkájáért. + Sikerült az egészségügyi vizsgám.
Kedd: Megtudtam, hogy írni fogunk társadalomismeretből és bioszból 1 hét múlva, tehát jövő héten kedden.+ Megérkeztek a freyungi gimnázium cseregyerekei, és nekik adtunk egy kis műsort, amelyen kísértem az énekkart, meg kamarazenéltem Kingával, meg játszottam a Bartók VI-os-t és a Chopin Esz-Dúr Grande Walse Brillante-t.
Szerda: Feleltem németből 5-ös lett, kikaptuk az angol tz-t, 38/35 szóval, 5-ös. 😀
Csütörtök: Művészetekből kaptam egy 5-t, mert megállapítottam, hogy a koordináta-rendszer segítségével jutottak el az expresszionisták A-ból B-be + kiosztották a nyelvtan tz-t, (ami fakton 93 %-tól 5-ös, suttyósoknál 79%….) 4-es lett 86%-al…igazából…ez botrány, de azért örültem neki, mert egyedül a D-s Vikinek lett még ugyanennyi százalékos 4-es, a többieknek, mind-mind rosszabb….Valamint elkezdtük Ági nénivel tanulni a Diáknapokra a darabomat, annyira szép, hogy konstatáltam, minél idősebb leszek, annál szebb darabokat fogok tanulni.

Ja és folyamatosan zenét hallgatok, meg az ének érettségi tételeit és nagyon sok van és annyira szépek, és rájöttem arra, hogy nagyon sok filmzene zeneszerző innen lopott néhány motívumot, ami meg felháborító.

Elkezdtem olvasni Agatha Chritie-től A kristálytükör meghasadt c. könyvet (The Mirror Crack’d from Side to Side), tudjátok, ez az amit a Móniéktól a névnapomra kaptam, annyira szép a borítója, hogy már rögtön beleszerettem.

Oscar gála part 6

5:38 A legjobb színész Jeff Bridgers lett 🙂
5:50…Sandra Bullock kapta a legjobb színésznőnk járó díjat…ez botrány..Meryl elől mindig valami picsa elviszi a díjat…aztán most meg a színpadon bőg egy sort…egyszerűen BOTRÁNY…:(
5.56 A legjobb rendező Kathryn Bigelow lett A bombák földjén rendezője.
6.01 A legjobb film A bombák földjén lett 😀

Érdekes volt ez a díjátadó, az Avatar elég keveset nyert, Meryl Streep nem nyert…elég szar…de azért köszönöm Bunnynak, hogy csatlakozott hozzám 5:30-tól. 🙂

Oscar gála part 5

Kiosztották a legjobb díszlet díját, amelyet a jelöltem, az Avatar nyert :D, valamint a legjobb jelmezt, amit Az ifjű Viktória királynő nyert .

4:31 Kiosztották a legjobb hangvágás és a legjobb hang díját is…mind a kettőt A bombák földjén c. film nyerte. Meglátjuk, hogy mi lesz az Avatarral, mert eddig “csak” 1-et nyert. 🙂

5:14 A legjobb fényképezés és a legjobb vizuális effektusok díját az Avatar nyerte. A legjobb vágást A bombák földjén. A legjobb dokumentumfilm a The Cove lett míg a legjobb eredeti filmzene díját a Fel kapta.

5:22 Kiosztották a legjobb idegennyelvű film díját, amely az El Secreto de Sus Ojes lett…most következnek a fődíjak…a legjobb színész-színésznő(remélhetőleg Meryl Streep) valamint a legjobb rendező és a legjobb film. 🙂

Oscar gála part 4

4:4 kiosztották a legjobb adaptál forgatókönyv kategóriában a díjat, amelyet a Prescious nyert meg. Valamint, legjobb mellékszereplő színésznő díjat, amelyet Mo’Nique…nem lepődtem meg…bármennyire is drukkoltam Pénelope Cruz-nak a Kilenc miatt, ez sokkal jobb volt és jobban megérdemelte. 🙂